T K

ARZUM

Proje İçeriği

Arzum olarak şirket içerisinde farklı birimler tarafından yapılan ürün, talep, tedarik ve finansal planları birbirine entegre ederek şirket öncelikleri doğrultusunda optimize edilmiş ve üzerinde hizalanılmış tek bir plan oluşturmak amacı ile uygulamaya başladığımız S&OP (Satış ve Operasyon Planlama) sürecimizi dijitalleştirerek hayata geçirdiğimiz ASOP uygulaması ile iki önemli konuda iyileşme ve hız kazandık. Uygulamanın tüm satış ve ürün yönetimi ekiplerimize sağladığı veri giriş kolaylığıyla müşteri ve ürün bazında satış tahminlerini adet bazında girmeleri sağlandı. Adet olarak girilen veriler ticari politika kapsamında belirlenmiş olan müşteri iskonto ve fonlar kullanılarak anlık olarak hesaplanıp net satış tutarına dönüştürülmekte ve ekiplerimiz veri girişleri üzerinden hedeflerine uyumluluğu anlık olarak takip edebilmekteler. Bu sayede ekiplerimizden alınan satış tahminleri talep planlama ve tedarik planlama süreçlerimizde kullanmakta, stok seviyemizin optimum seviyede yönetilmesi ve tedarikçi performansının arttırılması sağlanmakta. Uygulamanın ikinci önemli katkısı ise satış tahmini verilerine ek olarak farklı birimlerin yönetiminde olan kur, satılan malın maliyeti, kampanya vb. karlılığı etkileyen veriler geleceğe dönük konsolide edilerek oluşturulan dashboard'lardır. Kategori, Kanal, Kategori-Kanal ve Üst Yönetim seviyesinde hazırlanan 4 iş zekası dashboard sayesinde Ürün Yönetimi, Ticari Pazarlama, Finans ve Üst Yönetim ekiplerimiz görselleştirilmiş olan analiz platformları ile geçmiş performansı analiz ederek ve aksamaların kaynaklarını tespit etmekte; şirket hedeflerine ulaşabilmek için verimli çözümler üretebilmektedir. Üretilen çözümler doğrultusunda, gelecek 14 ay için müşteri ve ürün bazında hazırlanan planlar, ciro, karlılık ve işletme sermayesi boyutlarında değerlendirilmekte ve şirket için en uygun çözüm tüm birimlerin hizalanması ile üretilmektedir. Gelecek planlarımızı yönetebildiğimiz ASOP platformu öncesinde sadece gerçekleşen net ciro ve karlılık takibi yapılabilirken artık pazardaki değişikliklere hızlı adapte olarak gelecek ayları da planlayabilmenin memnuniyetini yaşıyoruz.


Projenin Amacı

emre.unal@arzum.com


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Proje 2019 yılında devreye alınan S&OP (Satış ve Operasyon Planlama) sürecinin dijitalleştirilerek mevcutta elde edilemeyen gelecek planlamalarının yapılabilmesini sağlamıştır. Bu bağlamda ASOP uygulaması devreye alınarak mevcutta hiç olmayan satış tahminlerinin her bir ekip üyesi tarafından girilerek konsolide edilmesi ve farklı birimler tarafından yönetilen kur, satılan malın maliyeti, kampanya vb. verilerin geleceğe dönük olarak girilmesi sayesinde gelecek planlarının yönetilmesi sağlanmıştır. Yine bu planlamanın en kolay şekilde yapılabilmesi için 4 farklı dashboard ile veri görselleştirilmesi sağlanmış, satış ve karlılık verileri üzerinden müşteri ve ürün detayına kadar inilmesi ve gerek duyulan aksiyonların doğru şekilde alınması sağlanmıştır.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projedeki en büyük inovasyon ASOP uygulamasının S&OP portali ve iş zekası uygulamasını aynı platformda bir araya getirerek şirketin gelecek planlaması yapmasına olanak sağlaması ve şirket hedefleriyle uyumlu halde yönetilmesini sağlamasıdır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje CEO sponsorluğunda yönetilmiş olup şirkete sağladığı stratejik fayda sebebiyle tüm üst yönetim tarafından desteklenmiştir.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Satış, Pazarlama, Finans, Planlama ve Üst Yönetim


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Proje sonucunda daha önce tamamen manuel olarak yürütülmekte olan S&OP süreci dijitalleşmiş olup 5-7 gün içerisinde oluşturulabilen aylık satış tahmini verisi tüm satış-pazarlama ekiplerinin anlık olarak kendi bölgelerine ait verileri girebilmeleri sayesinde 1 güne düşmüştür. Ayrıca geçmişte kümüle olarak alınabilen satış tahmini verisi artık müşteri ve ürün bazında en detaylı şekilde alınabilmektedir. Geçmişte bu detayda veri girişi yapılamadığından finans departmanı süreçte hiç yer alamıyordu. Artık giriş yapılan verilerle oluşan iş zekası dashbboard'ları finans departmanı tarafından incelenip raporlanmakta ve aylar öncesinden şirket hedeflerine uymayan girişler ekiplerle yapılan değerlendirmeler sayesinde revize edilmektedir. Doğru adette doğru ürünlerin stoklarının tutulması sayesinde geçen süre zarfında hem envanter tutarında hem de ardiye maliyetinde tasarruf sağlandığı görülmüştür. ASOP uygulaması sayesinde alınan kararların doğrudan şirketin net satış ve karlılığına etkisi olduğundan yapılan yatırımın geri dönüşünün çok hızlı olduğunu düşünüyoruz.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projede aktif olarak 8 Arzum çalışanı rol almıştır. Şirket CEO'sunun sponsor ve şirket COO'sunun proje sahibi olarak rol aldığı proje Planlama ve Lojistik Müdürü ile Finansal Planlama Müdürü tarafından yönetilmiştir. Proje ekibinde ise finans, talep planlama, ticari pazarlama ve satınalma departmanlarından birer kişi yer almıştır.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projede yazılım geliştirme ve Tableau iş zekası uygulaması tarafında Arintel ile, süreç danışmanlığı ve dashboard'ların kurgulanması tarafında ise Diagma ve Selco şirketleriyle çalışılmıştır.